wtorek, 8 czerwca 2010

KARTOFLANKA Z MLEKIEM


Cóż można napisać o zupie ziemniaczanej? Tradycyjna polska zupa, wszyscy ją dobrze znają i można by pewnie podać na nią ze sto przepisów. Dla mnie dobra kartoflanka musi spełniać jeden warunek - konieczny jest w niej majeranek. Ilości nie podaję - każdy może przecież dać tyle ile lubi - jeden pół łyżeczki, drugi całą. Gotując zupy staram się nie korzystać z żadnych kostek rosołowych, ziarenek smaku i innych przypraw do zup, które składają się głównie z soli i glutaminianu sodu. Z soli zrezygnować nie umiem, ale glutaminian wolę sobie darować.

KARTOFLANKA Z MLEKIEM

Składniki:

1 porcja rosołowa
2 duże marchewki
1 średnia pietruszka
1/3 średniego selera
1 średni por
1 spora cebula
5 sporych ziemniaków
10 dag salami lub kiełbasy (u mnie salami pleśniowe)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 szklanka mleka 3,2%
1 liść laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
majeranek
sól, pieprz

Wykonanie:

Porcję rosołową myjemy, zalewamy 7 szklankami wody, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy warzywa: marchewkę kroimy na półplasterki, pietruszkę i por siekamy, seler i pietruszkę ścieramy na tarce. Ziemniaki kroimy w kostkę, a salami lub kiełbasę na ćwiartki plasterków. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę i pora. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wędlinę i resztę warzyw – podsmażamy mieszając. Do warzyw na patelni dolewamy 1-2 chochelki bulionu z porcji rosołowej i wszystko wlewamy do garnka. Dodajemy majeranek i gotujemy ok. 30 miut. Wyjmujemy porcję rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Dolewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

1 komentarz: