piątek, 4 czerwca 2010

LEKKA SAŁATKA Z BUFFALO


Bardzo dobra sałatka na lunch lub lekki obiad (np. w połączeniu z zupą lub deserem), dla wielbicieli serów pleśniowych (to ja!). Mięso można zostawić na noc w marynacie, ale wtedy będzie NAPRAWDĘ ostre. Ponieważ nie miałam ostrego sosu (hot sauce) – takiego jak do potraw meksykańskich - posiłkowałam się azjatyckim zamiennikiem (sambal olek). Efekt był jak najbardziej zadowalający, szczególnie w połączeniu ze słodkim sosem chilli do polania całości. Polecam.

SAŁATKA Z BUFFALO

Składniki:

Mięso:
0,5 kg niewielkich pojedynczych piersi kurczaka
bułka tarta
(oliwa do nasmarowania brytfanki)

Marynata:
1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
1 łyżeczka ciemnego cukru
2 łyżki sosu chilli (dałam 1 łyżeczkę sambal olek)
1 łyżeczka oliwy
sól

Warzywa:
główka sałaty (najlepiej rzymskiej, ale niekoniecznie)
2-3 łodyżki selera naciowego
pęczek dymki

Blue cheese dresing (przepis poniżej)

Dodatkowo: (słodki) sos chilli

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, odstawić. Piersi kurczaka umyć, osuszyć i otoczyć w marynacie, po czym otoczyć w bułce tartej. Naczynie żaroodporne posmarować olejem (lub wyłożyć papierem do pieczenia), włożyć kurczaka. Piec ok. 20 minut, po 10 minutach odwrócić. Po wyjęciu z piekarnika pokroić na plastry.

W międzyczasie umyć i pokroić warzywa oraz przygotować dressing.

Warzywa wyłożyć na talerze, polać sosem, na wierzch położyć plastry mięsa. Całość polać sosem chilli. Można podawać z bagietką, ale wtedy zrezygnowałabym z panierki – my zjedliśmy bez pieczywa. Smacznego!

1 komentarz: