środa, 26 maja 2010

ZUPA Z FASOLĄ I SALAMI


Zupa z mojego przepisu, odlegle inspirowana zupą z czarną fasolą i chorizo z blogu For the love of cooking. Wyszła pyszna, sycąca, idealna na deszczowy dzień. Bardzo polecam.

ZUPA Z FASOLĄ I SALAMI

Składniki:

250 g fasoli (u mnie Jaś tyczny)
100g salami (u mnie pleśniowe)
1 spora cebula
(1 mała papryka – niekoniecznie)
2 spore ziemniaki
1-1,5 litra bulionu z kury
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie:

Fasolę namoczyć na noc i na drugi dzień ugotować w świeżej, osolonej wodzie. Podgrzać bulion. Cebulę dosyć drobno posiekać, paprykę pokroić w paski. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulę i paprykę. Pokroić salami w ćwierćplasterki, a ziemniaki w kostkę. Kiedy warzywa na patelni zmiękną dorzucić do nich czosnek przeciśnięty przez praskę oraz salami i mieszać przez minutę. Patelnię zalać chochlą bulionu, zawartość przelać do garnka z gorącym bulionem. Dodać ugotowaną fasolę, ziemniaki, kmin rzymski, posolić i popieprzyć do smaku. Gotować ok. 20 minut, do miękkości ziemniaków. Końcówką od blendera zmiksować część zupy (nacisnąć pulsacyjnie dosłownie kilka razy) – zupa nie ma być przetarta, tylko lekko zagęszczona. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz