niedziela, 30 maja 2010

FISTASZKOWE CIASTKA BEZ MĄKI


Przepis znaleziony na jakimś forum internetowym, związany bodajże z dietą South Beach, zaadaptowany przeze mnie jako zwykły, nie "dietetyczny". Cóż, po tych ciastkach raczej nie schudniemy, za to są pyszne, szczególnie jeśli ktoś lubi smaki słono-słodkie. Ja na pewno!

FISTASZKOWE CIASTKA BEZ MĄKI
(składniki na ok. 20 ciastek)

Składniki:

3/4 szklanki drobnego cukru brązowego (lub 2/3 szklanki fruktozy)
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 1/2 opakowania cukru waniliowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik masła orzechowego (350g)
kilka łyżek dżemu owocowego o dowolnym smaku (u mnie morelowy)

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200˚C. W misce lub w blenderze wymieszać cukier (lub fruktozę), jajko i ekstrakt waniliowy . Dodać masło orzechowe i proszek do pieczenia. Wymieszać na gładką masę. Z ciasta uformować wałek, pokroić na części tworząc okrągłe ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrobić palcem wgłębienie, wypełnić dżemem.
Piec dopóki ciasteczka nie zbrązowieją (dosłownie kilka minut - u mnie 7). Trzeba ich pilnować, bo łatwo się przypalają.

4 komentarze:

  1. mmm wyglądają na rozpływające się w ustach... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. słodko słone smaki.. uwielbiam masło orzechowe

    OdpowiedzUsuń
  3. God, have mercy on me xD Masło orzechowe i słodycz... ^^ muszę koniecznie spróbować! Pozdrawiam i zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń