poniedziałek, 24 maja 2010

MAKARON Z PAPRYKĄ I SALAMI


Jakiś czas temu byłam u koleżanki, która poczęstowała mnie tym daniem. Zachwyciło mnie smakiem i prostotą wykonania – a takie właśnie przepisy lubię najbardziej. Ania podała w tym daniu makaron Farfalle (czyli kokardki), co sprawiło, że danie było bardzo dekoracyjne, idealne dla gości. Aniu, dzięki za fajny przepis! Nawet mojemu małżonkowi bardzo smakowało, mimo, że nie jest on wielkim fanem salami.

MAKARON Z PAPRYKĄ I SALAMI

Składniki:

250 g makaronu (u mnie razowe świderki, ale ładniej wygląda z kokardkami)
1 lub 2 czerwone papryki (zależnie od wielkości)
1 lub 2 cebule (zależnie od wielkości)
ok. 100 g salami
1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Makaron ugotować. Paprykę i cebulę posiekać (do kokardek drobniej). Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa. Salami pokroić na cienkie ćwierćplasterki, dodać do smażących się warzyw. Kiedy warzywa się usmażą, wymieszać całość z ugotowanym makaronem. Podawać na ciepło (jako samodzielne danie lub np. z zieloną sałatą i sosem vinegrette). Smacznego!

5 komentarzy:

  1. lubię pyszną makaronową prostotę..

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie obiady, które robi się w kilka minut. A widzę, że u Ciebie kilka takich znajdę :)Będę zaglądać. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. szybkie i proste danie, w sam raz gdy czasu mało a brzuszek domaga się czegoś smakowitego;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej :) Jakiś czas temu byłam w krakowskiej "Dyni" i jadłam tam makaron podobny do tego, chciałam go odtworzyć w domu i tym sposobem trafiłam na Twojego bloga. Bardzo fajny przepis, wyszło super. Jeśli miałabym coś dodać, to ja przyprawiłam warzywa chili con carne i czosnkiem. Ale to dla fanów ostrrrrych smaków :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ula: Bardzo się cieszę, że smakowało:) Oczywiście, że można by to jeszcze doprawić - ja do przepisów mam luźne podejście; dodaję, ujmuję - jak mi pasuje:)

    OdpowiedzUsuń