sobota, 22 maja 2010
TRUSKAWKI Z POLWEWĄ WANILIOWĄ
To w zasadzie bardziej propozycja podania - takie truskawki mogą służyć jako deser po niezbyt sutym obiedzie lub wystąpić samodzielnie w roli podwieczorku, są bowiem polewa jest nie tylko kremowa i pyszna, ale również pełnowartościowa i stosunkowo niskokaloryczna, a to dzięki wymianie bitej śmietany na mieszankę niskotłuszczowego serka kremowego z jogurtem greckim light. Polecam też zamianę cukru na ksylitol - nie tylko w tym deserze, ale w ogóle na szerszą skalę. Jest mniej kaloryczny niż cukier, a smakuje tak samo, nie powoduje próchnicy zębów i jest w 100% naturalny; wadą niestety jest cena.
TRUSKAWKI Z POLWEWĄ WANILIOWĄ
Składniki (na 1 porcję):
kilka dużych truskawek
1/2 (75g) opakowania serka kremowego z obniżoną zawartością tłuszczu
2 solidne łyżki jogurtu greckiego lub bałkańskiego light
3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru)
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
łyżeczka startej czekolady 90% kakao do dekoracji
Wykonanie:
Truskawki umyć i pokroić na pół lub na ćwiartki, zależnie od wielkości. Składniki polewy wymieszać, polać truskawki. Całość posypać startą czekoladą. Podawać. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz