czwartek, 6 maja 2010

MAKARONIKI ORZECHOWE


Przepis wyszperany dawno temu gdzieś w Internecie, z moimi małymi zmianami. Pyyycha, bo kto nie lubi makaroników?

MAKARONIKI ORZECHOWE

Składniki:

200g zmielonych orzechów włoskich
200g cukru
60g zmielonych biszkoptów (ewentualnie herbatników lub sucharków)
4 białka

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, wsypać orzechy i pokruszone biszkopty. Łyżką nakładać ciasto na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Powinny być lekko zrumienione z zewnątrz, ale w środku miękkie. Chwilkę odczekać, przełożyć na kratkę do wystudzenia. Z tej ilości wychodzą dwie blachy (ja zazwyczaj robię z połowy przepisu).

W wersji rozpasanej, można zmniejszyć makaroniki i przełożyć je kremem ganache (100g gorzkiej czekolady rozpuścić w 100ml podgrzanej śmietanki 30% + ewentualnie łyżka rumu). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz