piątek, 7 maja 2010

KURCZAK Z SOCZEWICĄ


Przepis podpatrzony w programie Nigella Ekspresowo, ale ona piekła całego kurczaka, a ja tylko udka. Mięso było soczyste i dobrze upieczone (to na plus), ale miało smak bardzo neutralny, a ja chyba spodziewałam się nie wiadomo czego po tym sosie z brandy. Spodobał mi się za to pomysł wykorzystania jako dodatku soczewicy wymieszanej z sosem z pieczenia zamiast ziemniaków lub ryżu (niektórzy uważają, że białka nie powinno się mieszać z węglowodanami w czasie jednego posiłku). Nigella podała swojego kurczaka z sałatą i vinegrette, ja akurat miałam w domu szparagi.

KURCZAK Z SOCZEWICĄ

Składniki:

Udka, podudka lub całe nogi kurczaka (w ilości dostosowanej do liczby osób)
2-3 plasterki boczku
kilka łyżek (1 solidny chlust) brandy, whisky lub winiaku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz
1-2 puszki soczewicy (lub ugotowana wcześniej jej podobna ilość - ja dałam soczewicę czerwoną, bo się szybko gotuje, tylko niestety gorzej wygląda, bo robi się z niej papka)

Wykonanie:

Mięso myjemy, suszymy, nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy boczek, wysmażamy. Boczek zdejmujemy i kruszymy na kawałeczki, które wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucamy rozgnieciony przez praskę czosnek i zalewamy brandy. Powstałym sosem zalewamy kawałki kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220ºC. Pieczemy ok. 50 minut. Kiedy wierzch zacznie się rumienić, przewracamy kurczaka na drugą stronę. Można obrócić go jeszcze raz na kilka minut przed końcem pieczenia. Mięso przekładamy na półmisek. Do sosu z pieczenia wsypujemy soczewicę, mieszamy. Podajemy z zieloną sałatą lub innymi warzywami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz