środa, 12 maja 2010

LEKKA ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW


Od dłuższego już czasu widywałam przepisy na zupę ze świeżych ogórków, ale długo podchodziłam do niej z nieufnością - jak się okazało, zupełnie niesłusznie. Zupa jest lekka, bardzo "wiosenna" i wcale nie mdła, jak się obawiałam. Bardzo polecam. Przepis pochodzi z gazety "Przyślij przepis".

LEKKA ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW

Składniki:

2 długie ogórki szklarniowe lub 3-4 mniejsze gruntowe
1 l bulionu
2 łyżki masła
pęczek koperku
sok z ½ cytryny
sól, pieprz, cukier
groszek ptysiowy do podania

Do zabielenia zupy:

1 żółtko
0.5 szklanki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżeczka mąki

lub 1 kostka serka topionego (najlepiej śmietankowego)*

Wykonanie:

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni topimy masło, wrzucamy ogórki i podsmażamy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego przysmażone ogórki. Gotujemy kilka minut na niewielkim ogniu.
Koperek myjemy i drobno siekamy. Śmietanę mieszamy dokładnie z żółtkiem, mąką i sokiem z cytryny. Całość wlewamy do zupy i mieszając chwilę podgrzewamy. Cały czas mieszamy i uważamy, żeby się nie zagotowało. Zestawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy koperek. Podajemy z groszkiem ptysiowym. Smacznego!

* Jeśli zdecydujemy się na zabielenie zupy serkiem, to kroimy kostkę na kawałki i wrzucamy do zupy zamiast śmietany z mąką i żółtkiem. Mieszamy, aż serek się rozpuści i doprawiamy sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz