wtorek, 11 maja 2010

LEKKI MAKARON PRIMAVERA


Makaron primavera to danie, na które istnieje wiele przepisów. Wspólnym mianownikiem dla nich wszystkich jest makaron i warzywa. To wiosenne danie powinno być lekkie i kolorowe. Ten przepis spisałam z amerykańskiej wersji programu „Gotuj i chudnij” (program sam w sobie uważam za beznadziejny, ale niektóre pomysły mają naprawdę fajne).

LEKKI MAKARON PRIMAVERA

Składniki:

250 g makaronu (u mnie razowy Lubella)
pęczek zielonych szparagów (0,5 kg)
1 cebula
kilka pieczarek
mała papryka czerwona
½ paczki świeżych liści szpinaku
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
¼ szklanki bulionu/rosołu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, chilli, cukier, ewentualnie suszone pomidory i bazylia
¼ szklanki wody z gotowania makaronu (zawiera skrobię, która zagęści sos)
(parmezan lub inny ser do posypania)

Wykonanie:

Szparagom obłamać zdrewniałe końce i pokroić je na kawałki. W rondlu zagotować wodę z solą i z łyżeczką cukru, do wrzątku wrzucić szparagi i gotować kilka minut, aż będą miękkie, ale jędrne. Odcedzić na durszlaku. Nastawić wodę na makaron (jeśli teraz zaczniemy go gotować, to powinien być gotowy mniej więcej równo z naszymi warzywami). Pieczarki umyć i pokroić na półplasterki. Posiekać cebulę i paprykę. W rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić warzywa. Kiedy już zmiękną, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać rosół i wodę spod makaronu. Przyprawić do smaku. Dodać liście szpinaku i gotować, aż stracą objętość. Na końcu dodać zieleninę oraz ugotowane wcześniej szparagi. Warzywa wymieszać z makaronem. (Można posypać serem). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz