poniedziałek, 10 maja 2010

CIASTECZKA SŁONECZNIKOWO-OWSIANE


Przepis na te pyszne i zdrowe ciasteczka znalazłam na blogu Komarki Every Cake You Bake. Zmieniłam go nieco, żeby były nieco mniej kaloryczne i jeszcze bardziej wartościowe. Bardzo polecam - smakowały wszystkim, nawet moje dziecię się skusiło, a w jej wykonaniu jest to jest najwyższy komplement dla domowego wypieku (moje dziwne dziecko uznaje tylko ciastka kupowane w sklepie!!!).


CIASTECZKA SŁONECZNIKOWO-OWSIANE

Składniki:

2/3 szkl. mąki,
2/3 szkl. mąki pszennej razowej typu graham,
1 szkl. płatków owsianych (dałam górskie),
1/2 kostki miękkiego masła,
2 kopiate łyżki przecieru jabłkowego,
pół szkl. cukru (dałam ciemny, demerara),
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 szkl. ziaren słonecznika,
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczania,
szczypta soli

Wykonanie:

Słonecznik uprażyc na suchej patelni, cały czas mieszając żeby się nie przypalił i wystudzić. Masło wymieszać mikserem w misce z cukrem i cukrem waniliowym. Dodac ziarna slonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli i jeszcze raz wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i zagnieć ciasto. Formować kulki o wielkości orzechów włoskich, lekko je spłaszczając (ja spłaszczałam tłuczkiem do mięsa, stąd ten wzorek). Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni okolo 20 min. aż ciasteczka będą złote (ja musiałam na końcu na 2 minuty włączyć grill, bo od spodu były już upieczone, a na górze wciąż blade). Smacznego!

1 komentarz:

  1. Witaj! Smacznie i zdrowo tu u Ciebie - dokładnie tak jak lubię :) Cieszę się, że ciasteczka smakowały. Moja rodzina też je uwielbia i to jest stały ciasteczkowy repertuar w domu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń