wtorek, 4 grudnia 2012

CIASTKA MIGDAŁOWE Z MIODEM bez mąki



 

Ciacha, które stały się wielkim hitem pośród wszystkich „degustatorów” (czyli wszystkich, których zdążyłam nimi poczęstowaćJ) Każdy żądał przepisu – więc oto i on. Ciasteczka mają lekko ciągnącą strukturę, przypominającą makaroniki. Przepis ściągnęłam kilka lat temu z jakieś anglojęzycznej strony, ale nie udało mi się teraz wyśledzić skąd. Oryginalnie ciastka funkcjonowały jako „chewy almond cookies”.

CIASTKA MIGDAŁOWE Z MIODEM

275 g zmielonych migdałów
50 g masła
160 g miodu o neutralnym smaku
1 jajko, roztrzepane
75 g rodzynków
50 g połamanych na kawałki orzechów włoskich
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Wszystkie składniki umieścić w misce i mieszać do całkowitego połączenia (ja to robię w malakserze). Gotowe ciasto nakładać za pomocą łyżeczki (najlepiej pomagać sobie drugą) na wyłożone papierem do pieczenia blaszki, zostawiając spore odstępy pomiędzy ciastkami (rozpłyną się na boki w trakcie pieczenia). Piec w 160°C przez ok. 15 minut, do zezłocenia. Wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

4 komentarze: