czwartek, 26 maja 2011

CIASTECZKA MOMOFUKU


Dla mnie absolutnie rewelacyjne ciasteczka – jedne z najlepszych, jakie kiedykolwiek jadłam. Z zewnątrz chrupiące, a dzięki dodatkowi glukozy w środku miękkie, o smaku i konsystencji przypominającej cukierek toffi. Przepis nieco uprościłam (za pierwszym razem upiekłam dokładnie wedle oryginału, który znalazłam tutaj), potem uznałam, że zamiast czasochłonnych przygotowań mlecznych okruszków można bez większej straty dla smaku dodać po prostu białą czekoladę, a tak naprawdę ciastka smaczne byłyby i bez dodatków. Po prostu przepis na ciasto jest doskonały.

CIASTECZKA MOMOFUKU

Składniki na 14-18 sztuk:

2 1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki sody
2 łyżeczki soli
225 g masla
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki jasnego cukru brązowego
1/4 szklanki glukozy
1 duże jajko
3/4 szklanki suszonych jagód (nie dałam)
100g posiekanej białej czekolady (zamiast oryginalnych mlecznych okruszków)

Wykonanie:

1. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Odstawić.
3. Masło umieścić w misce od miksera. Dodać oba rodzaje cukru oraz glukozę. Miksować przy pomocy miksera (jeśli mamy, to płaskim ubijakiem) do czasu, aż składniki dobrze się połączą.
4. Nie przerywając ubijania wbić jajko. Ubijać do czasu, aż powstanie jednolita masa.
5. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie wymieszać.
6. Dodać suszone jagody oraz/lub białą czekoladę. Dokładnie wymieszać (ja pomogłam sobie rękoma).
7. Używając łyżki do lodów, nabierać masę i rozkładać na blasze w odstępach ok. 5 cm.
8. Blachy z ciastkami umieścić na 15 minut w lodówce. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 190 °C.
9. Blachy z ciastkami umieścić w rozgrzanym piekarniku. Piec około 15 minut, do czasu aż ciastka zarumienią się i zaczną pękać.
10. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasteczka. Wyglądają niepozornie, a smak zawsze rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam kiedyś z czekoladowymi okruszkami, były pyszne!

    OdpowiedzUsuń