wtorek, 17 maja 2011
Wieprzowina słodko-kwaśna z papryką i prażonymi ziarnami sezamu
Absolutnie doskonały przepis na mięsko - proste przygotowanie, a efekt jak ze świetnej restauracji. Przepis znalazłam tutaj i tylko troszeczkę go zmieniłam. Smakowało w domu wszystkim bez wyjątku (tzn, mojemu dziecięciu bez warzyw i sezamu, ale to standard).
Wieprzowina słodko-kwaśna z papryką i prażonymi ziarnami sezamu
Składniki (na 2-3 porcje):
300 g wieprzowiny (użyłam schabu)
2 papryki (najładniej żółta i czerwona)
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
pół czerwonego chilli pozbawionego pestek i posiekanego w plasterki (dałam 1 łyżeczkę sambal olek)
sok z 1 limonki
2 łyżki miodu
łyżka ziaren sezamu uprażonego na suchej patelni (dałam 2-3 łyżki)
sos sojowy i brązowy cukier do smaku
cebula dymka
dodatkowo ryż lub makaron
Wykonanie:
Schab kroimy w centymetrowe plastry a następnie w podłużne paski. Na patelni (musi być naprawdę duża – ja robiłam na grillowej) rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy mięso i papryki, smażymy 5-6 minut. W misce łączymy sok z limonki, miód, sos sojowy, chili, 6 łyżek zimnej wody i mąkę kukurydzianą. Mieszankę wlewamy na patelnię i gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i brązowym cukrem. Posypujemy prażonym sezamem i posiekaną dymką.
Podajemy z ryżem bądź makaronem. Ja dodatkowo podałam sałatkę z sałaty lodowej, ogórka i dymki z sosem vinegrette na soku z limonki, również posypaną sezamem (lub orzeszkami ziemnymi). Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To już wiem co jutro będzie u mnie na obiad! Wygląda super :)
OdpowiedzUsuńsuper kolorowy obiadek :) i to na jakiej wysokości podany :D
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!
lubię takie lśniące mięsko w pysznym sosie :)
OdpowiedzUsuń