środa, 16 marca 2011

SZARLOTKA KORALOWA


Obecnie moja ulubiona szarlotka z popularnego w Internecie przepisu. Jeśli piekę ją bez okazji, dla domowników, robię ją z połowy porcji i mąkę białą mieszam z razową w proporcjach 2:1. Jeśli piekę ją dla gości, używam tylko białej mąki – jest wtedy delikatniejsza i ładniejsza. Jednak w obu wersjach jest bardzo smaczna. A gdyby tak do ciepłej szarlotki dołożyć kulkę lodów waniliowych i kleks bitej śmietany, to byłby już deser iście królewski.

SZARLOTKA KORALOWA

Składniki:

500g mąki
200g masła
2 żółtka
150g cukru (ja daję brązowy lub fruktozę)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
ok 8 jabłek (najlepiej szara reneta), rodzynki, cynamon, cukier waniliowy, ew. 1-2 łyżki miodu
kilka łyżek zimnej wody do zarobienia ciasta
otręby pszenne do posypania ciasta, żeby nie namakało

Wykonanie:

Siekam mąkę z masłem, dodaję cukier i żółtka, na końcu śmietanę i ewentualnie trochę zimnej wody, jeśli ciasto nie chce się zarobić. Wyrabiam zwartą kulę. Od razu ścieram na tarce „większą” połowę ciasta do foremki wylepiam nim jej dno (może być tortownica 22 cm; ja robię w foremce kwadratowej), po czym posypuję warstewką otrębów. Foremkę i resztę ciasta (zawiniętego w folię) odstawiam do lodówki na ok. 30 min. 2/3 jabłek kroję w kostkę lub – tak jak tym razem – tnę na plasterki w malkserze. Resztę ścieram na grubej tarce. Dodaję cukier waniliowy, (miód,) cynamon i rodzynki i odstawiam na ok 30 min. Po tym czasie odciskam sok z jabłek i wykładam je do tortownicy wylepionej ciastem. Wyrównuję powierzchnię i ścieram na nie pozostałe ciasto na tarce o grubych oczkach. Piekę ok godziny w temp. 180ºC. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem (jeśli dodaję miodu, to już tego nie robię – szarlotka jest wystarczająco słodka). Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Zastanawiałam się nad jej upieczeniem - przegrała jednak z szarlotką tatrzańską. Może następnym razem?... Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekne wyglada, kocham ciasta z jablkami

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! Ile w niej jabłek!

    OdpowiedzUsuń
  4. z taką ilością jabłek zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń