piątek, 4 marca 2011
CZEKOLADA BANANOWA NA GORĄCO
Lubicie gęstą, gorącą czekoladę? Ta jest właśnie taka, tylko zamiast zagęszczać ją skrobią, używam w tym celu banana, który nadaje dodatkowo czekoladzie aromat (wiadomo, bananowy) i oraz naturalną słodycz.
CZEKOLADA BANANOWA NA GORĄCO
Składniki:
1 banan
2/3 szklanki mleka
2 łyżeczki kakao
(+ ewentualnie 2 do kilku kostek gorzkiej czekolady, ale niekoniecznie)
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
(ewentualnie cukier lub inny słodzik do smaku – dla mnie banan zawiera wystarczająco dużo słodyczy)
Wykonanie:
Mleko podgrzać (z połamaną czekoladą - jeśli ją dodajemy), żeby było gorące (a czekolada rozpuszczona). Banana zmiksować z kakao i wanilią, zalać gorącym mlekiem. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńO, jak ja bym się takiej napiła... mmm... :)
OdpowiedzUsuńcudownie to wymyśliłaś.
OdpowiedzUsuńbanan i czekolada... pyszności :)
OdpowiedzUsuńmniam... Napewno zrobie. Tylko do sklepu musze sie wybrac po banany i zrobie to cudo :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
-----------------------
http://ano-nimowa.blogspot.com
To jeden z moich ulubionych, czekoladowych deserów :). Od siebie mogę polecić przyrządzenie podobnego musu z karmelowej czekolady, który przyrządzałam ostatnio wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Polecam spróbować deser każdemu fanowi czekolady. Pyszności :).
OdpowiedzUsuń