piątek, 4 marca 2011

CZEKOLADA BANANOWA NA GORĄCO


Lubicie gęstą, gorącą czekoladę? Ta jest właśnie taka, tylko zamiast zagęszczać ją skrobią, używam w tym celu banana, który nadaje dodatkowo czekoladzie aromat (wiadomo, bananowy) i oraz naturalną słodycz.

CZEKOLADA BANANOWA NA GORĄCO

Składniki:

1 banan
2/3 szklanki mleka
2 łyżeczki kakao
(+ ewentualnie 2 do kilku kostek gorzkiej czekolady, ale niekoniecznie)
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
(ewentualnie cukier lub inny słodzik do smaku – dla mnie banan zawiera wystarczająco dużo słodyczy)

Wykonanie:

Mleko podgrzać (z połamaną czekoladą - jeśli ją dodajemy), żeby było gorące (a czekolada rozpuszczona). Banana zmiksować z kakao i wanilią, zalać gorącym mlekiem. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. O, jak ja bym się takiej napiła... mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie to wymyśliłaś.

    OdpowiedzUsuń
  3. banan i czekolada... pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam... Napewno zrobie. Tylko do sklepu musze sie wybrac po banany i zrobie to cudo :D

    Pozdrawiam ;)

    -----------------------
    http://ano-nimowa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. To jeden z moich ulubionych, czekoladowych deserów :). Od siebie mogę polecić przyrządzenie podobnego musu z karmelowej czekolady, który przyrządzałam ostatnio wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Polecam spróbować deser każdemu fanowi czekolady. Pyszności :).

    OdpowiedzUsuń