czwartek, 6 stycznia 2011

ZIELONA ZUPA


Przepis (nieco przeze mnie zmieniony) pochodzi z książeczki „Dania wegetariańskie”. Zupa wyszła nadspodziewanie smaczna i chętnie ją jeszcze powtórzę. Jeśli po świątecznym obżarstwie macie ochotę na coś lżejszego, to polecam.

ZIELONA ZUPA

Składniki:

300 g mrożonego zielonego groszku
2 pęczki dymki
200 g ogórka szklarniowego
ok.1,5-2 litry bulionu
100 g ryżu (dałam paraboiled)
2 łyżki masła
100 g liści szpinaku
szczypta gałki muszkatołowej
2-3 krople tabasco lub trochę sambal oeleku (dałam sambal oelek)
sól, pieprz, cukier do smaku
ewentualnie – mały pęczek szczypiorku

Wykonanie:

Ogórki obrać i pokroić na ćwierćplasterki. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Bulion podgrzać. Na patelni stopić masło, poddusić na nim groszek, a po chwili dodać ogórki i dymkę. Patelnię zalać chochlą bulionu i całość dodać do garnka. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut. Szpinak grubo posiekać i razem z ryżem dodać do zupy, zagotować. Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem, gałką muszkatołową, i sosem tabasco lub sambal oelek. Przed podaniem można posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo wiosennie i pozytywnie :) Musi byc pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. też sobie pomyślałam o wiośnie patrząc na tą zupę.

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowna! aż nie do wiary, że gotowana o tej porze roku :) wypróbuję, tylko podmienię chyba ryż na kaszę

    OdpowiedzUsuń
  4. Wasze skojarzenia z inną porą roku nie są od rzeczy - to zdjęcie robiłam końcem jesieni (akurat trafiło na słoneczny dzień) i dopiero teraz je wykorzystałam. Ale zupę można zrobić kiedykolwiek, bo składniki są dostępne przez cały rok.

    OdpowiedzUsuń