środa, 24 listopada 2010

PLACEK PROWANSALSKI


Przepis pochodzi z książeczki „Kuchnia Wegetariańska” - 41 tomiku Encyklopedii Sztuki Kulinarnej. Idealne danie na lunch, obiad czy ciepłą kolację; świetnie nadaje się na imprezę. Smaczne i efektowne. Bardzo polecam.

PLACEK PROWANSALSKI

Ciasto - składniki:

20 dag mąki (u mnie pół na pół pszenna razowa z jasną orkiszową)
10 dag masła
3 łyżki zimnej wody
sól
olej do posmarowania formy

Ciasto – wykonanie:

Masło razem z mąką posiekać ostrym nożem. Dodać odrobinę soli, olej i wymieszać. Dolać wody i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy do tart, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku ok. 15 min.

Nadzienie - składniki:

1 mała cukinia
(1 mały bakłażan – ja nie dałam i w mojej formie już by się nawet nie zmieścił)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka (najlepiej czerwona)
2 jajka
150 ml gęstej śmietany
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
50g startego parmezanu (ale prawdziwego, nie substytutu. Jeśli nie macie prawdziwego, lepiej dać zwykły żółty ser)
½ łyżeczki suszonego tymianku (ja dałam 1 łyżeczkę ziół prowansalskich)
oliwa lub olej do smażenia
sól, pieprz

Nadzienie - wykonanie:

Jarzyny umyć, bakłażan, cukinię, cebulę i paprykę pokroić na plasterki. Czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę, czosnek i smażyć przez 3-4 min. Następnie dodać bakłażan, cukinię, paprykę i przyprawy. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Osączyć z sosu i ochłodzić. Jajka ubić ze śmietaną, dodać starty parmezan i osączone jarzyny. Wylać całość na podpieczone ciasto i piec przez ok. 30-35 min. w temp. 200°C. Podawać gorący lub zimny.

7 komentarzy:

  1. Bardzo ladny i super apetyczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. i tyle pysznego nadzienia w środku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Osa, chciałabym się podpisać pod każdym słowem, które napisałaś o Twoim blogu i Twoim gotowaniu! Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  4. lepszysmak: Tak, ja też zauważyłam, że nadajemy na podobnych kulinarnych falach;) Dlatego tak chętnie odwiedzam Twój blog:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiada się wspaniale. chanya13

    OdpowiedzUsuń