środa, 3 listopada 2010

CZEKOLADOWE PUFKI


Super prosty i pyszny deser. Przygotowanie trwa kilka minut i tylko trzeba potem troszkę odczekać, żeby masa zastygła w lodówce. Zazwyczaj używa się przy tym przepisie dmuchanego ryżu; ja zastąpiłam go ekspandowanym prosem (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością), bo jest zdrowsze niż biały ryż, ale smakowo nie ma to większego znaczenia - i tak dominuje czekolada.


CZEKOLADOWE PUFKI

Składniki (na około 8-9 papilotek):

50 g czekolady 90% kakao
50g masła
3 łyżki miodu (ja dałam 1 łyżeczkę miodu i 3 łyżki cukru brzozowego)
3 łyżeczki kakao
50g ekspandowanego ziarna (u mnie proso, ale może być ryż dmuchany, czy nawet popcorn)

Wykonanie:

W garnuszku roztopić masło z miodem i kakao. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Całość wymieszać z dmuchanym ziarnem i nałożyć łyżką do papilotek. Schłodzić w lodówce, żeby masa się zestaliła. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ale fajne i jakie błyskawiczne w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomina mi trochę szyszki - czyli zdecydowanie trafia w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudnie czekoladowe smaki dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń