poniedziałek, 8 listopada 2010
CZEKOLADOWA EKSTAZA
Ciasto bez mąki, typu „truflowego”. Absolutnie rewelacyjne – jeśli jesteście czokoholikami, to jest ciasto dla was. Wykonanie jest banalnie proste, a efekt niesamowity – wielka czekoladowa pralinka… Mmm… Ciasto poleciła mi koleżanka, która wyszperała je na Wielkim Żarciu. Dzięki Aniu!
CZEKOLADOWA EKSTAZA
Składniki:
200g ciemnej czekolady (dałam 90%)
200g masła
250g cukru (dałam brzozowy)
5 jajek
ewentualnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ewentualnie 1 łyżka mąki * (ja nie dałam)
* mąkę można pominąć - ciasto będzie pozbawione chrupiącej skórki, ale pozostanie równie smaczne
Wykonanie:
Czekoladę z masłem rozpuszczamy (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce). Dodajemy cukier - dokładnie mieszamy, odstawiamy i czekamy aż się ostudzi. Dodajemy po 1 jajku, każdorazowo mieszając, a na końcu łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut w 200°C. Schłodzone ciasto wkładamy do lodówki. Najlepiej zrobić je wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Wyjąć z lodówki około 1h przed podaniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
a te maliny na wierzchu.. cudne!
OdpowiedzUsuńpiekłam coś bardzo podobnego, było rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńP.S. Na hasło czekolada pojawiające się na durszlaku od razu odpowiadam. Lubię czekoladę. Tak, jestem czekoladoholikiem ;)
nie potrafiłabym się oprzeć takiej dawce czekoladowości...
OdpowiedzUsuńTakie czekoladowe ciasta zawsze kusza
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada..az chce sie zjesc kawalek!
takie mocno czekoladowe to w sam raz cos dla mnie:)
OdpowiedzUsuńwyglada tak oblednie, ze zjadlabym nawet zaraz taki kawalek:)
Uwielbiam ciasta czekoladowe, chanya13
OdpowiedzUsuńciasto jest bardzo, bardzo czekoladowe
OdpowiedzUsuńpo 6tym razie trochę mi się znudziło, muszę sobie zrobić 2 miesięczny odwyk
Karramba77 - Twój post wprowadził mnie od rana w dobry humor (a było mi to potrzebne). Szósty raz! Nawet ja nie piekłam tego ciasta tyle razy:)
OdpowiedzUsuń