piątek, 1 października 2010

PIECZONKA Z WARZYWAMI czyli wegetariański Irish Stew


Bardzo smaczna zapiekanka. Tak – lubimy zapiekanki i wszystkie dania jednogarnkowe. Dobry efekt, mało mycia, tylko nakroić się trochę trzeba (chyba że mamy malakser). Proporcje, które podaję są orientacyjne – zazwyczaj wrzucam do gara, co akurat mam pod ręką i w takiej ilości; skład można więc adaptować do naszych gustów i zasobów spiżarni. Bardzo polecam.


PIECZONKA Z WARZYWAMI czyli wegetariański Irish Stew

Składniki:

1 kg ziemniaków
ćwiartka kapusty
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 duża papryka
1 niewielka pietruszka
1 niewielka kalarepka
1/2 litra wody
zioła prowansalskie
sól, pieprz
4 łyżki oleju
2 łyżki wody

Wykonanie:

Warzywa kroimy: ziemniaki i kalarepkę w pół- lub ćwierć-plasterki, marchewkę i pietruszkę w plastry, cebulę w kostkę, paprykę w paseczki, kapustę szatkujemy. Do naczynia żaroodpornego lub brytfanny wykładamy warstwami: ziemniaki, marchewkę, pozostałe warzywa i na końcu kapustę. Każdą warstwę oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Polewamy olejem wymieszanym z wodą, naczynie przykrywamy ściśle folią aluminiową i zakrywamy pokrywką. Dusimy ok. 1 godziny w piekarniku, w temp. ok. 200°C (można też zrobić to na gazie, najpierw ustawiając mocny płomień i stopniowo zmniejszając go w trakcie duszenia, żeby się nie przypaliło). Smacznego!

5 komentarzy:

  1. akurat to, że trzeb się nakroic.. to mi bardzo odpowiada. lubię to :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, taka wersja wege jest pyszna, ja robię takie pieczonki z dodatkiem boczku, który dodaję zwłaszcza do naczynia żaroodpornego męża, a moje zostaje bardziej wege. Jedyna różnica, to że nie daję papryki, a seler pokrojony w kostkę lub plastry i też posypuję solą i piperzem. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. nóż w dłoń.
    do dzieła!
    wspaniałe danie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi sie podoba. Wegetariańskie - to dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też lubię takie zapiekanki :P Wrzucę do naczynia wszystko co mi wpadnie pod rękę i fru do piekarnika :D
    Fajna sprawa z tym daniem!

    OdpowiedzUsuń