piątek, 15 stycznia 2016

SERNIK O SMAKU FERRERO ROCHER czyli sernik Gianduia



Rewelacyjny sernik z orzechami laskowymi i mleczną czekoladą – tak napisała o nim Asia z KwestiiSmaku, skąd zaczerpnęłam przepis. To niezwykle eleganckie i bogate ciasto (wchodzi tam prawie pół kilo orzechów laskowych i cztery czekolady!), które naprawdę warto zrobić, bo jest po prostu niesamowite – smakuje jak czekoladki Ferrero Rocher w formie sernika. U nas pojawiło się z okazji Sylwestra. Bardzo, bardzo polecam.

SERNIK O SMAKU FERRERO ROCHER
czyli sernik Gianduia (z moimi uwagami)

Składniki:

Spód:
• 100 g orzechów laskowych*
• 320 g ciastek czekoladowych z dziurką (moje były bez dziurki;)
• 80 g masła

Masa serowa:
• 300 g orzechów laskowych*
• 1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki 30%
• 300 g mlecznej czekolady
• 500 g zmielonego tłustego twarogu
• 500 g sera mascarpone (dałam 250 g cream cheese i 250 g mascarpone)
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru
• 5 jajek

* waga bez łupin

Polewa:
• 80 ml śmietanki słodkiej 18% lub 30%
• 100 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi
• cukier puder

Przygotowanie:
Spód:
Dno tortownicy o średnicy 25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz (ja piekłam w formie prostokątnej, którą wyłożyłam papierem do pieczenia). Ciasteczka razem z orzechami zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu na gładką pastę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy, mocno uklepując i dociskając. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Orzechy laskowe obrać z łupin i podprażyć na patelni przez kilka minut. Ostudzić i obrać ze skórek (moje nie bardzo chciały schodzić, więc je zostawiłam). Zmielić na pastę w melakserze lub rozdrabniaczu: najpierw przez minimum 5 minut rozdrabniać same orzechy, następnie wlać śmietankę i dalej miksować do uzyskania jak najbardziej gładkiej konsystencji. Na koniec dodać roztopioną mleczną czekoladę i jeszcze przez chwilę zmiksować. Twaróg zmiksować w malakserze na gładką masę lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, ewentualnie rozmiksować blenderem ręcznym (żyrafą).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć gładki twaróg, dodać mascarpone i zmiksować na jednolitą masę, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, miksować przez minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 15 sekund po każdym dodanym jajku. Dodać kolejne jajko gdy poprzednie będzie już połączone z masą. Dodać masę z orzechów i czekolady, ale najlepiej wcześniej "zahartować" ją kilkoma łyżkami masy serowej - czyli dodawać po łyżce masę serową do masy orzechowo-czekoladowej za każdym razem mieszając łyżką. Masę serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię łopatką. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 120 stopni C i piec sernik przez 105 minut. Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika i powoli go studzić. Następnie wyjąć na blat i całkowicie ostudzić.
Polewa:
W garnuszku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszając roztopić. Rozprowadzić po wierzchu sernika, pozostawiając 2 cm wolną obręcz, którą można oprószyć cukrem pudrem. Po ostudzeniu sernik obkroić nożem przy samej tortownicy i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin lub na całą noc. Smacznego!





3 komentarze:

  1. Prezentuje się bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I taki jest, chociaż żeby się równiutko ukroił lepiej używać noża zanurzonego w gorącej wodzie, jak przy krojeniu tortu.

      Usuń


  2. Your blog is very impressive and have the useful information it is really caught my attention.


    great work

    تصميم مواقع





    good job Beautiful! :)

    حراج السيارات

    OdpowiedzUsuń