sobota, 31 maja 2014

MUFFINKI WANILIOWE kochane przez dzieci



Ulubione muffinki moich dzieci: „Mamo, zrób ciasteczka babeczkowe!”. Kazali mi je robić tak często, że już mi się znudziły, ale dobrze pamiętam, jak bardzo smakowały mi na początku! Świetne, bo wilgotne. Polecam. Przepis zaczerpnięty stąd.

MUFFINKI WANILIOWE

Składniki suche:

250g mąki
1 szkl cukru
3 cukry waniliowe (ja zwykle mieszam cukier waniliowy sztuczny, naturalny i trochę ekstraktu - mniej więcej po łyżeczce)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki mokre:

1 szkl mleka lub wody
½ szkl oleju roślinnego
2 jajka

Wykonanie:

Najpierw oddzielnie mieszamy suche i mokre składniki, potem łączymy razem i mieszamy krótko i niedokładanie (ja zwykle robię bzz bzz mikserem). Wlewamy w foremki. Pieczemy 20 min w 200ºC. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Pyszne te babeczki -pulchne i wilgotne w srodku 😗 wszystkim smakowaly. Ja zrobilam tez druga wersje z barwnikami spozywczymi-fajne kolorowe wyszly. Synek chetnie je tez robil. Bardzo prosty i szybki przepis. Dodaje do ulubionych. I polecam 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały i dziękuję za komentarz:) Z barwnikami na pewno wyglądały odlotowo.

      Usuń
    2. Szkoda ze zdjecia wkleic nie moge 😞

      Usuń
    3. No to może jakiś link do tych fotek?

      Usuń
    4. Nie mam 😞 mam je na telefonie.

      Usuń