sobota, 1 marca 2014

BUŁECZKI GRAHAMKI miękkie i puszyste





Najlepsze grahamki, jakie do tej pory piekłam – wyszły miękkie i puszyste, zero „gniotowatości”, jak to się często zdarza przy bułkach pełnoziarnistych, ale możliwe, że to dzięki wymieszaniu mąki białej i razowej. Wszyscy chętnie zajadali, łącznie z dziećmi:) Oryginalny przepis z Kwestii Smaku. Bardzo polecam.

BUŁECZKI GRAHAMKI
Składniki na ok. 16 bułeczek (ja zrobiłam mniej, ale większych):

• 2 ziemniaki
• 3 szklanki mąki pszennej razowej (np. typ 1850) – dałam pół na pół z białą mąką
• 1 i 1/2 łyżeczki soli
• 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
• 3 łyżki cukru
• 1/4 szklanki mleka w proszku
• 3/4 szklanki mleka
• 1/4 szklanki (40 g) masła
• około 1/2 szklanki ciepłej wody
• 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
• 4 łyżki płatków zbożowych (żytnie, owsiane, pszenne) lub ziarna - do posypania


Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść tłuczkiem na gładkie puree, odmierzyć 3/4 szklanki (150 g). Do dużej miski wsypać mąkę (można ją przesiać, ale dodać wszystkie otręby, które pozostały na sitku). Wymieszać z solą, drożdżami, cukrem, mlekiem w proszku. W rondelku podgrzać mleko razem z masłem (ma być ciepłe, ale nie gorące). Zrobić wgłębienie w mące, dodać ziemniaki, mleko z masłem oraz ciepłą wodę. Wymieszać drewnianą łyżką, następnie dodać żółtko (białko roztrzepać widelcem i odstawić na bok). Zagnieść ciasto, łącząc składniki w jednolitą, ale klejącą się kulę. Wyłożyć ją na podsypaną mąką stolnicę i zagniatać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się już kleiło. Przełożyć do miski, przykryć kilkakrotnie złożona ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (24 - 29 stopni C) na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę i podzielić ją na 2 części. Każdą część podzielić na 8 kawałków, z których ulepić kulki. Układać je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości około 3 cm od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę i 15 minut. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać płatkami zbożowymi. Ustawić na środkowej kratce w nagrzanym piekarniku i piec przez 28 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut i rozdzielić bułeczki. Przenieść na metalową kratkę do wystudzenia. Można podgrzewać w piekarniku zawinięte w aluminiową folię oraz zamrażać. Smacznego!


1 komentarz: