wtorek, 24 grudnia 2013

RAZOWE CIASTKA MEGA CZEKOLADOWE




Jeżeli są jeszcze tacy, którzy uważają, że wypieki z mąki pełnoziarnistej są mniej smaczne, niż te z białej mąki, powinni spróbować tych ciasteczek, ale tylko pod warunkiem, że są zadeklarowanymi czokoholikami. To właściwie czekolada w formie ciastek, a nie ciasteczka czekoladowe – dla mnie po prostu niebo w gębie! Przepis z Moich Wypieków.

RAZOWE CIASTKA MEGA CZEKOLADOWE

Składniki na 2 blaszki ciastek (około 18 sztuk):

1 jajko
3/4 szklanki jasnego brazowego cukru
70 g masła, roztopionego
150 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady (dałam 50 g – moim zdaniem wystarczy aż nadto)

W naczyniu roztrzepać jajko, wymieszać z cukrem. Dodać lekko przestudzone masło, wymieszać. Do masy dodać mąkę razową, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, roztopioną czekoladę, dobrze wymieszać. Ciasto powinno być w miarę gęste. Dodać czekoladowe drobinki, wymieszać. Ciasto wykładać łyżką na blaszkę do ciastek wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką, w sporych odstępach. Na każdą porcję pełną łyżkę ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez 13 - 15 minut, do zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut na blaszce, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 7 dni (ha, ha, ha – 7 dni! Jakby u kogoś tyle mogły poleżeć). Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz