środa, 18 września 2013

the best ever ADŻIKA PAPRYKOWA



Gruzińska pasa/sos z papryki, od której można się uzależnić (to właśnie mój przypadek:). Od kiedy spróbowałam jej w zeszłym roku, robiłam już kilka wersji i ta poniżej to jedna z najlepszych. Bardzo, bardzo polecam – idealna do kanapek zamiast keczupu, ale nadaje się również do sałatek, pizzy, czy nawet jako sos do makaronu. Dla mnie po prostu rewelacja. Aniu, dzięki za ten przepis!

ADŻIKA PAPRYKOWA

  • 3kg czerwonej papryki
  • 15dag chilli
  • 2 niewielkie główki czosnku (lub 1-1,5 dużej)

- wszystko zemleć (ja siekam w malakserze) i gotować ok. 10-15min. Do przestudzonej (dodawałam też do gorącej) masy dodać:

  • 1szkl oleju
  • 20dag cukru
  • 2łyzeczki soli
  • pół szklanki octu

- wszystko wymieszać, gotować jeszcze 20min. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 10 min. Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogami, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń