niedziela, 28 lipca 2013

SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 2


 

Wersja poprzedniego sernika, tylko bez żelatyny. Żeby się całość lepiej trzymała, dodałam więcej białej czekolady. W smaku obie wersje są bardzo podobne – ta ma bardziej kremową konsystencję, a tamta lepiej się trzyma i ładniej kroi, szczególnie przy upale (choć ta też trzyma się i kroi całkiem nieźle). Jeśli ktoś się boi, że żelatyna mu się „zwarzy”, to może trzymać się tej wersji (ale tu jest za to trochę więcej kalorii;) – obie są rewelacyjne i wszystkim smakują. Renik, dzięki za super przepis!

SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 2

Spód:

150 herbatników Digestive lub innych, pokruszonych na pył w malakserze lub wałkiem na stolnicy
100 g roztopionego masła 

Składniki połączyć, wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na  20 min do lodówki.

Masa:

300gr serka śmietankowego (użyłam firmy Delfiko)
250 ml smietany 36%
200 g bialej czekolady
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny

tortownica 20X20 lub małe koło

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (ja wkładam połamaną czekoladę do mikrofali na 30 sekund, wyjmuję, mieszam i powtarzam te czynności do rozpuszczenia czekolady). Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy na bok do wystudzenia.
Serek zmiksować cukrem i cukrem waniliowym, ucierając aż cukier się rozpuści. Połączyć z roztopioną białą czekoladą (może być letnia). W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. i delikatnie wmieszać ją do masy serowej. Krem wylać na przygotowany spód, wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać solo, z owocami jagodowymi lub z sosem owocowym. Przechowywać w lodówce. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Musze wypróbować, jeszcze nigdy nie robiłam sernika z białą czekoladą, apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. 2 białe czekolady i 6 łyżek cukru -to chyba bardzo słodki sernik?
    ana

    OdpowiedzUsuń