wtorek, 16 lipca 2013

LODY WANILIOWE bez jajek




To lody, które robię najczęściej, ponieważ nie dosyć że są pyszne, to bezproblemowe (nie ma strachu, że jajka się zważą). W smaku są bardziej zbliżone do lodów kupowanych niż te z tradycyjnego francuskiego przepisu z żółtkami, ale lepsze. Ich jedynym minusem jest to, że porcja jest za mała. Muszę chyba spróbować, czy jeśli wezmę składniki na 1,5 porcji, to masa zmieści się do mojej maszynki. Bardzo, bardzo polecam. Przepis oparty na przepisie znalezionym u Dorotus.

LODY WANILIOWE bez jajek

Składniki:

350 ml mleka
200 g śmietany kremówki, schłodzonej
4 solidne łyżki mleka w proszku
6 cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
16 g cukru wanilinowego

Wykonanie:

W garnuszku wymieszać cukier, cukier wanilinowy i mleko w proszku. Powoli wlewać 250 ml mleka, wymieszać. Pozostałe 50 ml mleka wymieszać ze skrobią. Mleko w garnuszku doprowadzić do wrzenia, dodać mleko rozrobione ze skrobią. Gotować, mieszając, do zgęstnienia. Zdjąć z palnika, przecedzić przez sito, by usunąć ewentualne grudki, wystudzić i schłodzić do temperatury lodówkowej. Śmietanę kremówkę ubić, wymieszać z mlecznym kisielem. Masę przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Lody można zamrozić w jednym większym pojemniku lub w foremkach na lody.

Lody można również wykonać bez maszyny do lodów - schłodzoną masę przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka razy (np. co 20 minut) zamieszać w pojemniku mikserem, by nie wytworzyły się kryształki lodu. Następnie lody zamrozić. Smacznego!

4 komentarze:

  1. mmm... uwielbiam waniliowe lody, jeśli bez jaj to muszę koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo polecam. Mam nadzieję, że też będziesz zadowolona.

      Usuń
  2. Przepis do wypróbowania. :)
    Wyglądają pysznie. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie są pyszne, nie tylko wyglądają. Moim zdaniem, warto wypróbować:)

      Usuń