sobota, 24 listopada 2012

MUFINKI OWSIANO-RAZOWE



 

Smaczne mufinki z wykorzystaniem zdrowych mąk: razowej i owsianej. Długo trzymały świeżość, dla mnie w sam raz słodkie. Za bazę posłużył mi przepis ze strony 101 cookbooks, który nieco zmodyfikowałam. Fotki tym razem pstryknęli mi Beata i Łukasz. Wielkie dzięki!

MUFINKI OWSIANO-RAZOWE
(mi wyszło 15 sporych muffinek)

Kruszonka razowo-owsiana:

¾ szklanki mąki pszennej razowej
1/3 szklanki mąki owsianej (lub ½ szklanki płatków owsianych)
½ szklanki brązowego cukru
¼ łyżeczki soli (chyba, że ktoś nie lubi słono-słodkiego – wtedy pominąć)
100 g masła

Wymieszać suche składniki, masło stopić, dodać do reszty, wymieszać. Całość wstawić do zamrażalnika na ok. 10 minut.

Ciasto na mufinki:

¾ szklanki mąki owsianej (lub 1 szklanka płatków owsianych)
¾ szklanki mąki
¾ szklanki mąki pszennej razowej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g masła
½ szklanki cukru
½ szklanki brązowego cukru
350 ml jogurtu naturalnego
2 jajka

Wymieszać suche składniki, oprócz cukru i odstawić. Masło stopić, zestawić z ognia, wmieszać cukier. Zmiksować z jogurtem, a następnie z jajkami. Składniki mokre wymieszać z suchymi. Ciastem napełnić do ¾ objętości przygotowane foremki do mufinek. Wyjąć kruszonkę z lodówki, połamać na kawałeczki i posypać mufinki. Piec ok. 30 minut w 180°C (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. minuty i przełożyć na kratkę do wystudzenia. Smacznego!








6 komentarzy:

  1. mega smaczne ,mega zdrowe ,uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Milena: Smakują też nieźle - polecam.

    teenager: mam nadzieję, że jeśli je zrobisz, to cię nie rozczarują.

    Kamciss: Dzięki za zaproszenie, jak będę mieć chwilkę, to zajrzę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam, ale na pewno wypróbuje ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Klaudia.P.: Nam smakowały. Mam nadzieję, że jeśli je zrobisz, nie będziesz rozczarowana:)

    OdpowiedzUsuń