niedziela, 23 września 2012

TATTEROWIEC - chleb razowy na zakwasie


Ostatnio nie mam czasu na pieczenie chleba, ale mam mnóstwo przepisów ze zdjęciami, które czekają w kolejce na lepsze czasy (niby kiedy tego czasu będę miała więcej), żeby wreszcie ujrzeć światło dzienne i doczekać się publikacji na blogu. To właśnie jeden z nich – popularny razowiec z bloga Tatter o Chlebie i jednocześnie świetny sposób na wykorzystanie większej ilości nagromadzonego zakwasu. Cytuję za Dorotus z Moich Wypieków.

TATTEROWIEC - chleb razowy na zakwasie

Składniki:

400 g zakwasu żytniego
150 ml wody
100 g maki żytniej razowej
300 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka soli
pół łyżeczki cukru demerara

* jeśli zakwas jest młody można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży
** ilość użytej wody należy uzależnić od gęstości zakwasu

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (ciasto ma być lepkie i luźne). Pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę, przykryte lnianą ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić/wymieszać, przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrastania (kilka godzin, do podwojenia objętości, uważając by ciasto nie przerosło). Przed pieczeniem posypać makiem, otrębami, płatkami. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200ºC, piec 60 minut. Spryskać kilkakrotnie, jak piekarnik będzie nagrzany. Studzić na kratce. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz