piątek, 10 sierpnia 2012

SORBET MALINOWY



Długo wydawało mi się, że sorbety to tylko namiastka lodów, ale w jakimże byłam błędzie! Jeśli też tak sądzicie, koniecznie zróbcie sobie sorbet malinowy (w końcu teraz sezon na maliny) – myślę, że podobnie jak ja zmienicie zdanie. Aksamitny, słodki i pyszny – idealny! Bardzo polecam. Podane proporcje są orientacyjne – ja po prostu przed zamrożeniem masy próbowałam jej i regulowałam smak dolewając wody i dosypując cukru. Można dodać też troszkę soku z cytryny. Bardzo polecam!

SORBET MALINOWY

Składniki:

ok. 500 g malin
ok. 100 g cukru
ok. 100-150 ml wody

Wykonanie:

Maliny zmiksować z cukrem i z wodą, przetrzeć masę przez gęste sitko, aby oddzielić pestki.
Wlać masę do maszyny do lodów i kręcić aż zgęstnieje. Przełożyć do pojemnika plastikowego i zamrozić do pożądanej konsystencji. Jeśli nie macie maszynki do lodów, można też przełożyć po prostu masę do pojemnika i zamrozić. Kiedy masa zgęstnieje, należy całość ponownie zmiksować. Smacznego!

Akcja lodowa 2012

4 komentarze:

  1. Naprawdę pycha, polecam z całego serca:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę prawidłowo podlinkować bannerek, wtedy też będę mogła dodać ten pyszny przepis do akcji malinowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poprawiłam, mam nadzieję, że jest już dobrze.

    OdpowiedzUsuń