piątek, 6 lipca 2012

ORKISZ Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM I PIECZONYMI WARZYWAMI




Bardzo smaczny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Zdrowy orkisz ze swoim orzechowym posmakiem świetnie współgra z pieczonymi warzywami. Przepis cytuję za Wegetarianką, od której go zapożyczyłam.

ORKISZ Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM I PIECZONYMI WARZYWAMI

Składniki (dla 4 osób):

2 szklanki ziaren orkiszu
5 czubatych łyżek podprażonego na suchej patelni łuskanego słonecznika
5 średnich marchewek
3 nieduże pietruszki
5 łyżek oleju
3 duże ząbki czosnku (dałam mniej – u mnie reszta rodzinki jest nieczosnkowa)
łyżka soku z cytryny lub nieco więcej (nie dałam)
pełna łyżeczka zmielonego kuminu (dałam mniej)
sól (dorzuciłam pieprz)

Wykonanie:

Orkisz płuczę, zalewam wodą i zostawiam na noc do namoczenia. Następnego dnia wyrzucam wszystko co wypłynęło na wierzch, ziarna płuczę na sitku, zalewam 3 szklankami wody, zagotowuję, zmniejszam płomień, kładę uchyloną pokrywkę i gotuję ok 40 min, sprawdzamy ziarna czy są miękkie. W trakcie gotowania dodaję łyżeczkę soli i łyżkę oliwy.
Warzywa obieram, kroję na pół, jeszcze raz na połowę, a następnie na kilkucentymetrowe słupki. Do miseczki wlewam oliwę- 4 łyżki, wciskam przez praskę czosnek, rozcieram go, dodaję kumin, sok z cytryny, wszystko mieszam z warzywami, wykładam do żaroodpornego naczynia, posypuję solą, przykrywam folią, wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok 200 st. Po pół godzinie zdejmuję folię, piekę dalej przez 40- 60 minut (w trakcie mieszam 2 razy), aż warzywa się nieco przypieką. Ugotowany orkisz mieszam ze słonecznikiem i warzywami, przyprawiam solą, ewentualnie dodatkową porcją soku z cytryny. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Zgadzam się, dobry pomysł, chociaż nie mój;) Bardzo polecam, jeśli lubisz orkisz.

    OdpowiedzUsuń