środa, 20 czerwca 2012

PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU


Bardzo przyjemna i szybka w wykonaniu alternatywa dla wędliny lub sera na kanapce. Poniższy przepis jest kompilacją kilku znalezionych w sieci. Moim zdaniem pasta jest bardzo smaczna, tylko niestety pachnie mocno czosnkiem, więc może nie jest najlepszą przekąską przed służbowym spotkaniem, czy romantyczną randką. Tak czy inaczej – bardzo polecam. Sama robiłam ją już kilka razy.

PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU

Składniki:

1 puszka groszku konserwowego (bez wody) lub szklanka groszku świeżego/mrożonego,
1 ząbek czosnku,
1/3 szklanki wody (niekoniecznie),
ok. 1 łyżka oleju
1 cebula
1 większy ząbek czosnku
sól, pieprz

Wykonanie:

Jeśli mamy groszek surowy, to go gotujemy; puszkowy odsączamy. Cebulę podsmażamy na oleju, na sam koniec wrzucamy na chwileczkę czosnek, po czym wszystkie składniki miksujemy razem w blenderze, doprawiamy i zajadamy z chlebem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. imm.. zielono mi :) sama sie przygotowuje do zrobienia zielonej pasty.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak najbardziej polecam:)

    OdpowiedzUsuń