niedziela, 6 maja 2012

DOMOWE SEZAMKI



Zamiast tortu (bo mój blog kończy właśnie dzisiaj 2 lata:-), domowe sezamki. Pyszne, co najmniej tak dobre jak te kupowane, o ile nie lepsze. Bardzo proste w wykonaniu. Dla wielbicieli sezamu pozycja obowiązkowa. Przepis z bloga Moje Wypieki.


DOMOWE SEZAMKI

Składniki:

210 g cukru
210 g sezamu
2 łyżki wody
1 łyżka miodu (płynnego)

Wykonanie:

Wysypać sezam na suchą patelnię i podprażyć (mieszając często), aż zrobi się złoty, odstawić. Do innego naczynia (garnka) wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody i poczekać, aż się skarmelizuje (będzie złoty i płynny). Do karmelu dodać miód i wymieszać łyżką. Następnie wrzucić ostudzony wcześniej sezam i mieszać, aż się wszystko połączy. Teraz pracować dość szybko: na arkusz papieru do pieczenia wylać masę sezamową, przykryć drugim papierem i rozwałkować na  grubość 1 cm (masa będzie tężała z każdą chwilą). Jak masa trochę przestygnie, natychmiast odkleić od pergaminu (potem mogą być trudności). Pokroić dowolnie, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Sto lat! Sto lat! :)
    Uwielbiam sezamki! Szkoda, że moja Mała jest uczulona na sezam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Sezamki lepsze niż tort! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja dawno jadłam sezamki, takie domowe muszą być jeszcze lepsze;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffinkowa Mamo: To może zrób z prażonym słonecznikiem - też będą pyszne, a zamiast miodu może być miód sztuczny lub inny zamiennik.

    OdpowiedzUsuń
  5. jejku jakie piękne! W życiu nie widziałam ładniej pokrojonych sezamków! No, może oprócz tych sklepowych, ale to wiadomo, że maszyna ;) Aż strach zrobić własne, bo z pewnością nie wyjdą tak ładne jak Twoje :( a co mi tam, spróbuję, w końcu nikomu nie muszę ich pokazywać :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję wszystkim za miłe słowa.
    gosijka: aż się zaczerwieniłam! Ale ta masa naprawdę łatwo się kroi, wystarczy tylko mieć ostry nóż:) Twoje będą z pewnością tak samo równe.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie piękne sezamki i jakie równiutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękne! Wyglądają idealnie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. No nareszcie, bo już się stęskniłam :) Ale warto było czekać, sezamki profesjonalne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają 1 klasa! Przepis już zapisany, będę robić sezamki. I spróbuję też ze słonecznikiem. Powiedz proszę a ten cukier to karmelizujesz podgrzewając?

    OdpowiedzUsuń
  11. Mama Alergika: Tak, cukier karmelizuję, tak jak w przepisie. Robiłam dokładnie według przepisu Dorotus.

    OdpowiedzUsuń
  12. Odkąd zrobiłam pierwsze domowe sezamki nie kupuję już tych gotowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przyznaję się, nieraz kupuję - po prostu nie mam czasu robić. Ale co domowe, to domowe.

      Usuń
  13. Wyglądają jak z bajki (na pewno też dobrze smakują) ;) .

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy autorka bloga Moje Wypieki wie, że jej przepis skopiowałaś niemal żywcem?
    Rozumiem inspirację, ale mogłaś coś dodać od siebie, oprócz wstępu, inaczej sformułować instrukcję. A ty po prostu skopiowałaś. Nieładnie :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdaje się, że u góry jest wyraźnie napisane skąd zaczerpnęłam przepis. Nieładnie to jest czepiać się kogoś bezpodstawnie.

    OdpowiedzUsuń