sobota, 22 października 2011

TARTA Z GRUSZKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM


Świetne danie dla miłośników serków pleśniowych i smaków słono-słodkich. Świetnie sprawdzi się na imprezie lub na domowym podwieczorku. Bardzo syte. Dobre na ciepło i na zimno. Przepis pochodzi z dodatku do "Gazety Wyborczej", "Palce Lizać".

TARTA Z GRUSZKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM

Ciasto:

200 g mąki
1 jajko
100 g masła
szczypta soli
mąka do podsypania ciasta

Farsz:

3 dojrzałe gruszki
2 serki Lazur (w oryginale 200 g Gorgonzoli)
3 jajka
szklanka (250 ml) kwaśnej śmietany
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto, podsypując mąką. Ciastem wylepiamy formę i nakłuwamy gęsto widelcem. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki i układamy na cieście. Gorgonzolę/Lazur kroimy w małą kostkę i układamy na gruszkach. Jajka roztrzepujemy z kwaśną śmietaną na gładką masę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Wylewamy na gruszki z serem. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut, aż masa zastygnie, a tarta zacznie się ładnie rumienić. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Od dawna kusi mnie połączenie gruszka+ser pleśniowy. Trochę się go obawiam, ale wygląda to wszystko pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też kusi:) I chyba w końcu zrobię taką tartę, bo wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nadal mam gdzieś wycinek z gazety z tym daniem, ale nie zdecydowałam się na przygotowanie...to chyba ostatni dzwonek, zanim gruszki się przestaną nadawać do czegokolwiek ;) Wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń