wtorek, 13 września 2011

CIASTO KARMELOWE (Toffee Bars)


Ciasto na podstawie przepisu z programu Cook Yourself Thin, choć szczerze mówiąc nie wiem, co właściwie miałoby w nim być dietetycznego (w oryginale dodawało się cream cheese o obniżonej zawartości tłuszczu i trochę mniej tofi). W każdym razie bardzo dobre, nie da się nie sięgnąć po drugi kawałek. Bardzo polecam wszystkim łasuchom:)

CIASTO KARMELOWE (Toffee Bars)

Składniki:

1 i 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
5 dag masła, stopionego i wystudzonego
½ szklanki serka śmietankowego/kremowego (cream cheese)
½ szklanki cukru
½ szklanki brązowego cukru
2 duże jajka
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
ok. 20 dag kruchych krówek

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180°C. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Krówki pokroić na drobne kawałki. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę i sól. W drugiej misce zmiksować masło, serek i oba cukry. Do masy wmiskować jajko i wanilię. Połączyć z suchymi składnikami, a do gotowej masy domieszać pokrojone krówki. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Piec ok. 30 min. lub do suchego patyczka. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. oo, ciasta z krówkami też już piekłam! Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę że to "light" to właśnie ten odtłuszczony serek :D Light czy nie light - jest wspaniałe, a dodatek krówek dodatkowo podnosi jego akcje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ja bym sięgnęła po drugi kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń