poniedziałek, 2 maja 2011

PLACEK POROWO-CEBULOWY


Świetny placek, który kilka lat temu znalazłam w „Moim Gotowaniu” i od tamtej pory piekę regularnie. Można go zrobić z boczkiem lub bez – w wersji jarskiej też jest doskonały. Samo ciasto zresztą jest bardzo smaczne – cienkie i chrupiące - i można go użyć również jako spodu do pizzy. Ja tym razem dodałam jeszcze do farszu 2 posiekane marynowane papryczki pepperoni i parę plasterków jalapeno, bo chciałam żeby farsz był ostrzejszy oraz całość posypałam słonecznikiem – wyszło pysznie.

PLACEK POROWO-CEBULOWY

Składniki (dla 2 osób na obiad lub 4 na przekąskę):

1 ½ szklanki mąki
2 dag drożdży
łyżeczka cukru
15 dag wędzonego boczku
1 duży por
2 cebule
łyżka oleju
po szczypcie gałki muszkatołowej i chilli
ok. 2/3 szklanki ciepłej wody
sól
tłuszcz do blachy

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać ok. 1/3 z przygotowanej ciepłej wody. Odstawić na kilka minut, aż drożdże „ruszą”. Mąkę przesiać do miski, dosypać sporą szczyptę soli, dodać drożdże i resztę wody, zagnieść gładkie ciasto. Kulę ciasta przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości (ok. ½ - 1h). W tym czasie pokroić boczek w kosteczkę lub cienkie paseczki, przesmażyć. Dodać por posiekany w półplasterki i cebulę pokrojoną w pióra, podsmażyć, przyprawiając solą, gałką muszkatołową i chilli; ostudzić. Ciasto rozwałkować, jeśli trzeba podsypując mąką i wyłożyć na natłuszczoną blachę do ciastek (ja smaruję olejem). Nadzienie rozłożyć na cieście. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Podawać na gorąco. Smacznego!

6 komentarzy: