środa, 11 maja 2011

PILAW WARZYWNY


Świetny sposób na ryż. Może stanowić pyszną podstawę obiadu w towarzystwie mięsa lub warzyw (u mnie ze szparagami), ale pyszny jest też sam odsmażony na masełku na kolację. Bardzo polecam. Lubi go nawet mój mąż, który za ryżem w ogóle nie przepada.

PILAW WARZYWNY

Składniki:

1 woreczek (= pół szklanki) ryżu paraboiled
1 marchewka, starta na tarce o dużych oczkach
1 cebula, posiekana
niepełna łyżeczka Vegety bez dodatku glutaminianu sodu (lub ½ łyżeczki soli morskiej i ¼ łyżeczki suszonych, mielonych warzyw)
½ łyżeczki sambal olek
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki oleju

Wykonanie:

Tłuszcz podgrzać w garnku, zeszklić na nim cebulę. Dorzucić ryż i smażyć jeszcze chwilę. Dołożyć marchew, zalać 1 szklanką wody i dodać przyprawy. Zamieszać, zagotować i zredukować ogień – garnek musi stać na najmniejszym gazie skręconym do minimum. Zostawić pod przykryciem na 15 minut. NIE mieszać! Po kwadransie sprawdzić łyżką z boku, czy cała woda się wchłonęła. Jeśli nie, to odczekać jeszcze chwilę. Jeśli tak to, zestawić z ognia i wymieszać. Podawać z dowolnym dodatkiem mięsnym lub warzywnym. Smacznego!

1 komentarz:

  1. dawno go nie jadłam i chyba czas najwyższy, żeby taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń