czwartek, 17 lutego 2011

PEŁNOWARTOŚCIOWE BISCOTTI Z CZEKOLADĄ I POMARAŃCZĄ


Lubicie biscotti? W takim razie te muszą Wam posmakować. Nie tylko pyszne, ale i wartościowe. Plus niesamowity aromat czekolady i pomarańczy, który wypełnia dom w trakcie pieczenia. Dla mnie doskonałe w każdym calu. Przepis (nieco przeze mnie zmieniony) znaleziony tutaj.

PEŁNOWARTOŚCIOWE BISCOTTI Z CZEKOLADĄ I POMARAŃCZĄ

Składniki:

1. 1 szklanka mąki pszennej razowej
2. 1 szklanka mąki orkiszowej chlebowej
3. 1/3 szklanki mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane)
4. 1/3 szklanki zarodków pszennych
5. ½ łyżeczki soli
6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
7. 85g miękkiego masła
8. 2/3 szklanki brązowego cukru (lub ksylitolu)
9. 2 duże jajka (ja kupuję z chowu wolnego lub ściółkowego)
10. skórka otarta z jednej sporej pomarańczy
11. ½ cukru waniliowego
12. 1/3 szklanki płatków migdałowych
13. ½ tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej na kawałki

Wykonanie:

Wymieszać ze sobą suche składniki od 1 do 6. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, skórkę pomarańczową i cukier waniliowy. Masę maślaną dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać migdały i czekoladę. Wyłożyć ciasto na omączony blat i uformować na kształt prostokąta (ok. 10x30cm). Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 minut w 165ºC ok. 25 minut (do lekkiego zrumienienia wierzchu). Wystudzić ciasto przez ok. 10 minut i pokroić na dosyć grube plastry (ok. 12-14). Ułożyć plastry na blasze i suszyć je jeszcze ok. 30 minut w temperaturze 150ºC (do zrumienienia) – ja w połowie pieczenia je odwróciłam. Wystudzić. Delektować się doskonałymi, chrupiącymi biscotti, najlepiej ze szklanką mleka. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Fantastyczne - a do tego zdrowe! Nic, tylko zajadac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miłuję się w prozdrowotnych wypiekach. Kiedyś miałam bzika na punkcie placka owsianego, który piekłam niemalże codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne! Przepis zapisuję i muszę wypróbować:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne! Nie znam ich w wersji "wartościowej", więc i ja zapisuję!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pomarancza i czekolada, alez to musi byc pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie moje pierwsze biscotti, migdałowe się nie udały. Może to z przepisem było coś nie tak?...

    Twoje wyglądają doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  7. czekolada i pomarańcza to jest to. nawet w biscotti :)

    OdpowiedzUsuń