wtorek, 1 lutego 2011

BRUKSELKA Z PATELNI Z KARMELIZOWANYM TOFU


Ten przepis dedykuję Wegetariance, która swoją akcją przekonała mnie do tofu. To danie może zachęcić opornych zarówno do jedzenia tofu, jak i brukselki. Polecam - jest pyszne. Przepis znaleziony tutaj.

BRUKSELKA Z PATELNI Z KARMELIZOWANYM TOFU
Porcja mnie więcej dla 2-3 osób.

Składniki:

1 kostka tofu (moja miała 210g)
250g świeżej brukselki
1-2 ząbki czosnku
1/3 szklanki orzechów lub ulubionych pestek (w oryginale pekan, ale włoskie świetnie je zastąpią. U mnie tym razem laskowe + pestki słonecznika)
3 łyżki brązowego cukru (dałam jedną)
olej do smażenia (w oryginale z orzechów ziemnych lub oliwa z oliwek)
posiekana natka kolendry (ja nie przepadam, więc zastąpiłam zieloną pietruszką)
sól

Wykonanie:

Tofu kroimy w kostkę i posolone smażymy na rozgrzanym oleju, mieszając, aż się zezłości, ok. 4 min. Dodajemy czosnek i orzechy/pestki, po czym smażymy kolejną minutę. Wsypujemy cukier i dalej smażymy ok. 2 minuty, aż cukier się rozpuści. Całość przekładamy do miski. Na patelnię dolewamy jeszcze trochę oleju (nie myjemy jej z cukru) i podkręcamy nieco ogień. Na gorący tłuszcz wsypujemy brukselkę, uprzednio pokrojoną w cieniutkie plasterki, solimy i smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż brukselka zmięknie i gdzieniegdzie się zezłości. Łączymy z usmażonym tofu, jeszcze chwilę podgrzewamy. Podajemy z bagietką, brązowym ryżem lub jako samodzielne danie.

7 komentarzy:

  1. Przepis wyglada interesujaco, ale jak brukselke uwielbiam, tak do tofu sie chyba nigdy nie przekonam.Moze sprobuje je czyms zastapic ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dziękuję za tę laurkę :) wygląda megapysznie! fajnie, że polubiłaś tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. do brukselki nie trzeba mnie przekonywać, do tofu owszem. Ale w karmelizowanej wersji nie może być złe, po prostu nie może:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada tak smakowicie, ze moze skusze sie na sprobowanie tofu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja brukselkę lubię i nie trzeba mnie do niej nadmiernie przekonywać :) przepis biorę w ciemno i z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Karmelizowane tofu brzmi ciekawie. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. wszystko z tego dania bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń