poniedziałek, 31 stycznia 2011

ZUPA SEROWO-BROKUŁOWA


Bardzo smaczna zupa, jeśli ktoś lubi serowe smaki - mój mąż niestety nie należy do tej kategorii, dlatego jeśli gotuję coś takiego, on musi mieć inną alternatywę obiadową:( Połączenie sera i brokułów klasyczne, więc całość godna polecenia. Można ją jeść samą lub podać z bagietką. Bardzo sycąca. Przepis znaleziony tutaj, z nieco zmienionymi proporcjami.

ZUPA SEROWO-BROKUŁOWA

Składniki:

1 brokuł podzielony na małe różyczki
ok. 1 szklanki utartego sera żółtego typu cheddar
1 spora cebula, pokrojona w małą kosteczkę
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 łyżeczka Vegety bez glutaminianu sodu (ja dałam mieloną suszoną jarzynkę)
2 szklanki mleka
1 litr chudego rosołu
sól i pieprz

Wykonanie:

Masło podgrzać w garnku o grubym dnie na średnim ogniu i zeszklić na nim cebulę. Dodać mąkę i podgrzewać przez jakieś 2 minuty, ciągle mieszając. Cały czas mieszając, powoli dodawać mleko i gorący rosół. Dodać przyprawy do smaku oraz starty ser. Mieszać, aż ser się roztopi. Dodać brokuły i gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. bardzo smakowicie wyglada Twoja zupka:) lece po lyzke i zjadam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ser i brokułu, zdecydoowanie jestem na tak.
    smakowicie wygląda ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam zupę serową, ale jeszcze nigdy nie pomyślałam, że można dodać do niej brokuły. Moj chlopak natomiast jest ich wielkich fanem, więc mogłabym go uszczęśliwić tą mieszanką :) Siebie też :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To zdecydowanie coś dla mnie :] u mnie Połówek też nie jest fanem takich zupek, więc muszę przygotować jakiś mały garnek dla mnie :D
    Świetnie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie brokułowe i kalafiorowe zupy nie są chodliwe, ale sama chętnie bym się przysiadła ;)
    poza tym czasami trzeba być egoistą, w kuchni też :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, ja uwielbiam połączenie sera i brokułów - więc zupa zdecydowanie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. serowe zupy są takie apetyczne... a brokuły i ser to świetny duet, więc smak tej zupy po prostu też musi taki być :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zupa wyszła świetna ;) wprowadziłam pare zmian - dałam pół na pół ser żółty i topiony, mąkę dodałam do całości - wcześniej wymieszałam ją z ćwierć szklanki wody;))))

    OdpowiedzUsuń
  9. lou99lou: bardzo się cieszę, że smakowało:)

    OdpowiedzUsuń