wtorek, 26 października 2010
KRUPNIK LITEWSKI Z KASZĄ GRYCZANĄ
Kolejna wersja - po krupniku warszawskim ze szczawiem - jednej z naszych tradycyjnych zup. Tym razem propozycja zainspirowana krupnikiem litewskim z „Mojego Gotowania”. Podstawowa zmiana, którą wprowadziłam, to zamiana zwykłej kaszy gryczanej (palonej) na niepaloną, dzięki czemu zupa jest dużo delikatniejsza – dla mnie super, na pewno do powtórki. W ogóle bardzo polecam niepaloną kaszę gryczaną wszystkim, dla których aromat zwykłej kaszy gryczanej jest zbyt intensywny. Dostać ją można na targu (tam jest najtaniej – zapłaciłam 6 zł za kilogram) lub w sklepach ze zdrową żywnością.
KRUPNIK LITEWSKI Z KASZĄ KRAKOWSKĄ
Składniki:
10 dag kaszy gryczanej niepalonej
ok. 1,5 litra bulionu
3 dag suszonych grzybów (namoczonych na noc)
1 cebula
kawałek selera
1 spora marchew
olej do smażenia
sól, pieprz, ziele angielskie
½ pęczka natki pietruszki
Wykonanie:
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Marchew oskrobać i pokroić na plasterki. Seler obrać i zetrzeć na tarce. Wszystkie warzywa wraz z grzybami i zielem angielskim dodać do gorącego bulionu i gotować przez kilka minut, po czym dodać opłukaną kaszę i gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wieki krupniku nie jadłam! a taki dobry jest :)
OdpowiedzUsuńi ja tez dawno nie jadlam krupniku, i czas to zmienic:)
OdpowiedzUsuń