To moja kompilacja
kilku przepisów z sieci – z każdego wzięłam to, co mi pasowało, a usunęłam to,
za czym nie przepadam i stworzyłam własną wersję tego hiszpańskiego dania. Moim
zdaniem, wyszło bardzo smacznie, ale może ktoś zrobi tą potrawkę i sam oceni?
POTRAWKA Z CHORIZO I CIECIERZYCY
Składniki:
- Ok. 300 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (ja paczkę suchej ciecierzycy namoczyłam w wodzie na noc, po czym ugotowałam w osolonej wodzie do miękkości)
- 1 duża cebula
- ½ pęczka chorizo (do kupienia np. w sieci Auchan)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- puszka (400 g) pomidorów
- garść suszonych moreli
- liść laurowy
- oliwa
- pieprz, sól
- spora szczypta suszonego tymianku
- spora szczypta cynamonu
- ewentualnie mielone chilli/pieprz cayenne
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, chorizo w plasterki, a ciecierzycę – jeśli jest z puszki - odsączamy z zalewy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, podsmażamy aż zmięknie. Dokładamy posiekany czosnek i morele, podsmażamy. Wrzucamy chorizo oraz ciecierzycę. Całość zalewamy pomidorami z puszki, dolewając trochę wody, żeby się nam potrawka nie przypaliła. Dodajemy przyprawy i dusimy ok. pół godziny. Ja podałam z kaszą jęczmienną. Smacznego!
Witam Cię w akcji ciecierzycowej
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Laura
A dziękuję, bardzo mi miło :)
Usuń