Zaczęło się od tego,
że robiąc porządki w szafce odkryłam nieużyte płatki ryżowe, z którymi młody
jadał zupkę w czasach, kiedy jeszcze gotowałam mu osobno, a skończyło się na
tym, że doszłam do wniosku, iż nie rozumiem upodobań kulinarnych moich dzieci.
Od tych ciasteczek po prostu nie mogły się oderwać, mimo że często ignorują
dużo smaczniejsze – oczywiście moim zdaniem – wypieki. Ale ponieważ „the
proof of the pudding is in the eating”,
to u mnie w domu te ciasteczka zdały test na 100%. Przepis znalazłam tutaj.
KOKOSOWE CIASTECZKA Z PŁATKÓW RYŻOWYCH
Składniki:
1 szklanka płatków ryżowych błyskawicznych
1/2 szklanki wiórek kokosowych
3 łyżki mąka
1/2 szklanki cukru
2 szt jajka
1 łyżka miodu
Białka oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Żółtka ubijamy z miodem. Płatki ryżowe rozdrabniamy (ja zrobiłam to w malakserze) i mieszamy z wiórkami kokosowymi. Dodajemy mąkę i ubite żółtka i białka. Mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy łyżką ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 15 min. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz