wtorek, 30 sierpnia 2011

SUFLETY SEROWE Z OWOCAMI JAGODOWYMI


Pyszna propozycja, nieznacznie przeze mnie zmieniona (nie przepadam za skórką cytrynową), znaleziona tutaj. Robiłam już kiedyś suflety czekoladowe (i o dziwo wyszły), a te robiłam już dwa razy i też nie było problemu, więc faktycznie chyba jednak nie taki suflet straszny, jak go malują. Bardzo dobre – polecam.

SUFLETY SEROWE Z OWOCAMI JAGODOWYMI

Składniki (na 5 porcji):

250 g sera ricotta
1-2 szklanki truskawek, malin itp.
3 jajka
3 łyżki fruktozy/cukru brzozowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
5 małych kokilek
1 łyżeczka masła do wysmarowania kokilek
1-2 łyżeczki fruktozy w pudrze (lub po prostu fruktozy) do wysypania foremek w środku
duże naczynie-wanienka do pieczenia w kąpieli wodnej

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać razem z twarożkiem, 2 łyżkami fruktozy, mąką pszenną i ziemniaczaną. Do białek dodać szczyptę soli i pozostałą 1 łyżkę cukru, ubić na sztywno. Ubitą pianę z białek dodać do masy, delikatnie wymieszać. 5 małych kokilek posmarować lekko masłem, wysypać fruktozą. Do każdej nałożyć po łyżce masy serowej, a następnie po 4-6 malinek. Resztę masy serowej rozłożyć równomiernie do wszystkich kokilek, tak aby pokryła owoce. Kokilki wstawić do dużego żaroodpornego naczynia-wanienki, wlać do niego gorącą wodę do połowy wysokości foremek. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W CZASIE PIECZENIA!!! Zapiekać suflety w kąpieli wodnej przez ok. 20-25 min. Podawać zaraz po upieczeniu, udekorowane świeżymi owocami. Smacznego!


niedziela, 28 sierpnia 2011

PLACEK Z WARZYWAMI


Bardzo smaczna propozycja na lekki obiad. Dużo warzyw i ciasto francuskie - ten zestaw smakuje wszystkim. Zestaw warzyw można komponować dowolnie z tego, co mamy w domu i co lubimy. Bardzo polecam. W wersji "na elegancko" można zapiec warzywa w osobnych miseczkach z przykrywką ciasta francuskiego na górze, a potem odwrócić całość przy wykładaniu na talerz.

PLACEK Z WARZYWAMI

Składniki (na 4 średniej wielkości porcje):

1 płat ciasta francuskiego
½ niewielkiej cukini
1 papryka
1 cebula
(i/lub marchewka, pieczarki, jarmuż, co kto lubi)
2 ząbki czosnku
trochę koncentratu pomidorowego
oliwa do smażenia
zioła prowansalskie lub włoskie
sól, pieprz, cukier do smaku
roztrzepane jajko (lub samo żółtko, ewentualnie trochę mleka) do posmarowania placka
opcjonalnie słonecznik lub jakieś inne ziarenka do posypania

Wykonanie:

Warzywa myjemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa i posiekany drobno czosnek. Solimy, dodajemy zioła i dusimy do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku pieprzem, cukrem i solą, dusimy jeszcze chwilkę, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia, w który było zawinięte tak, by na blaszce leżała jedna jego połowa. Na nią wykładamy uduszone warzywa, zostawiając na brzegach trochę miejsca do sklejenia placka. Po równomiernym nałożeniu farszu nakrywamy go drugą połową ciasta i zlepiamy boki. Wierzch smarujemy jajkiem lub mlekiem i ewentualnie posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 180ºC. Podajemy gorący. Smacznego!

sobota, 27 sierpnia 2011

MAKARON Z ZIELONYM SOSEM


Po wakacyjnej przerwie wracam powoli do blogowania. Na początek danie znalezione tutaj, nieco przeze mnie zmodyfikowane. Do sosu można wykorzystać jarmuż (ja tak zrobiłam) lub szpinak. Danie w smaku przypomina nieco makaron z bardzo delikatnym pesto.

MAKARON Z ZIELONYM SOSEM

Składniki:

3-4 ząbki czosnku
1 cebula
ok. 250 g jarmużu (oczyszczonego z łodyżek) lub szpinaku
ok. ¼ szklanki oliwy
ok. 1/3 szklanki tartego sera (w oryginale był kozi, ja dałam parmezan)
zioła prowansalskie
sól, pieprz
sok z ok. ½ cytryny
trochę gorącej wody z gotowania jarmużu lub makaronu
dowolny makaron

Wykonanie:

Cebulę i czosnek posiekać. Na patelnię wlać trochę oliwy, podsmażyć warzywa z ziołami prowansalskimi. Jarmuż (lub szpinak) umyć i wrzucić na osoloną, wrzącą wodę. Jarmuż gotować ok. 10 minut, szpinak wystarczy zblanszować. Liście odcedzić, trochę wody zachować. Jarmuż, cebulę i czosnek z ziołami wrzucić do malaksera, dodać oliwę, starty ser i sok z cytryny. Zmiksować. Sos rozrzedzić gorącą wodą od gotowania jarmużu lub spod makaronu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Danie podawać z makaronem, ewentualnie posypane dodatkową porcją sera. Smacznego!