niedziela, 29 maja 2011

KREMOWY SERNIK LONDYŃSKI


Sernik z przepisu Nigelli. Ja znalazłam go u Dorotus. Jest doskonale kremowy, ale się nie „paćka”. Wygląda niesamowicie. Prosty w przygotowaniu. Bardzo smaczny. Właściwie idealny.

KREMOWY SERNIK LONDYŃSKI

Składniki na spód:

150 g ciastek digestive
75 g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:

600 g kremowego twarożku (może być 3-krotnie mielony)
150 g cukru pudru
3 duże jajka
3 duże żółtka jajek
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można dać cukier waniliowy)
1,5 łyżki soku z cytryny

Polewa:

145 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (może być kilka kropel aromatu waniliowego)

Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić. Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy (o średnicy 20 cm/ kwadratu 20x20), przyciskając palcami lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek, dodać wanilię i sok z cytryny. Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, włożyć do większej formy. To uchroni sernik od wody, w trakcie pieczenia w kąpieli wodnej. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem, i wlać gorącą wodę do większej formy, mniej więcej do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i "sztywna" na tyle, że polewa nie wsiąknie. Ubić śmietanę z cukrem i wanilią, rozsmarować na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Uwaga: ten rodzaj sernika nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka" :), zawsze po włożeniu patyczek bedzie wilgotny... Ostrożnie wyjąć, odpakować formę z folii i ostudzić. Najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki, lub nawet na całą noc. Smacznego!

czwartek, 26 maja 2011

CIASTECZKA MOMOFUKU


Dla mnie absolutnie rewelacyjne ciasteczka – jedne z najlepszych, jakie kiedykolwiek jadłam. Z zewnątrz chrupiące, a dzięki dodatkowi glukozy w środku miękkie, o smaku i konsystencji przypominającej cukierek toffi. Przepis nieco uprościłam (za pierwszym razem upiekłam dokładnie wedle oryginału, który znalazłam tutaj), potem uznałam, że zamiast czasochłonnych przygotowań mlecznych okruszków można bez większej straty dla smaku dodać po prostu białą czekoladę, a tak naprawdę ciastka smaczne byłyby i bez dodatków. Po prostu przepis na ciasto jest doskonały.

CIASTECZKA MOMOFUKU

Składniki na 14-18 sztuk:

2 1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki sody
2 łyżeczki soli
225 g masla
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki jasnego cukru brązowego
1/4 szklanki glukozy
1 duże jajko
3/4 szklanki suszonych jagód (nie dałam)
100g posiekanej białej czekolady (zamiast oryginalnych mlecznych okruszków)

Wykonanie:

1. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Odstawić.
3. Masło umieścić w misce od miksera. Dodać oba rodzaje cukru oraz glukozę. Miksować przy pomocy miksera (jeśli mamy, to płaskim ubijakiem) do czasu, aż składniki dobrze się połączą.
4. Nie przerywając ubijania wbić jajko. Ubijać do czasu, aż powstanie jednolita masa.
5. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie wymieszać.
6. Dodać suszone jagody oraz/lub białą czekoladę. Dokładnie wymieszać (ja pomogłam sobie rękoma).
7. Używając łyżki do lodów, nabierać masę i rozkładać na blasze w odstępach ok. 5 cm.
8. Blachy z ciastkami umieścić na 15 minut w lodówce. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 190 °C.
9. Blachy z ciastkami umieścić w rozgrzanym piekarniku. Piec około 15 minut, do czasu aż ciastka zarumienią się i zaczną pękać.
10. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!

wtorek, 17 maja 2011

Wieprzowina słodko-kwaśna z papryką i prażonymi ziarnami sezamu


Absolutnie doskonały przepis na mięsko - proste przygotowanie, a efekt jak ze świetnej restauracji. Przepis znalazłam tutaj i tylko troszeczkę go zmieniłam. Smakowało w domu wszystkim bez wyjątku (tzn, mojemu dziecięciu bez warzyw i sezamu, ale to standard).

Wieprzowina słodko-kwaśna z papryką i prażonymi ziarnami sezamu

Składniki (na 2-3 porcje):

300 g wieprzowiny (użyłam schabu)
2 papryki (najładniej żółta i czerwona)
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
pół czerwonego chilli pozbawionego pestek i posiekanego w plasterki (dałam 1 łyżeczkę sambal olek)
sok z 1 limonki
2 łyżki miodu
łyżka ziaren sezamu uprażonego na suchej patelni (dałam 2-3 łyżki)
sos sojowy i brązowy cukier do smaku
cebula dymka
dodatkowo ryż lub makaron

Wykonanie:

Schab kroimy w centymetrowe plastry a następnie w podłużne paski. Na patelni (musi być naprawdę duża – ja robiłam na grillowej) rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy mięso i papryki, smażymy 5-6 minut. W misce łączymy sok z limonki, miód, sos sojowy, chili, 6 łyżek zimnej wody i mąkę kukurydzianą. Mieszankę wlewamy na patelnię i gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i brązowym cukrem. Posypujemy prażonym sezamem i posiekaną dymką.
Podajemy z ryżem bądź makaronem. Ja dodatkowo podałam sałatkę z sałaty lodowej, ogórka i dymki z sosem vinegrette na soku z limonki, również posypaną sezamem (lub orzeszkami ziemnymi). Smacznego!

poniedziałek, 16 maja 2011

LODY MLECZNE


Wyjęłam ze schowka maszynkę do lodów i tym samym rozpoczęłam sezon lodowy. Na pierwszy ogień poszły pyszne i proste lody, które w zeszłym roku wypatrzyłam tutaj. Lody mają niemalże piankową konsystencję i są miękkie – można (a nawet należy) je jeść od razu po wyjęciu z zamrażalnika. Super proste i szybkie przygotowanie, doskonały smak – takie przepisy lubię najbardziej.

LODY MLECZNE

Składniki (na około 600 ml lodów):

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
120 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ewentualnie cukier waniliowy)

Wykonanie:

Mleko schłodzić do temperatury lodówkowej (najlepiej puszkę umieścić w lodówce
24 h przed planowanym przygotowaniem lodów). Po tym czasie mleko wyjąć z lodówki, zawartość przelać do naczynia, ubić na gęstą masę przy użyciu miksera (końcówkami do ubijania białek), około 30 - 40 sekund, w zależności od miksera. Na koniec wsypać cukier, dodać ekstrakt i jeszcze chwilę miksować. Zawartość przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według jej instrukcji.

Lody można również przygotować bez maszyny do lodów. Zmiksowaną mieszankę przelać do pojemnika i umieścić w zamrażarce. Lody w ciągu procesu mrożenia wyciągać kilkakrotnie (np. w godzinowych odstępach) i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić. Smacznego!

Modyfikacje:
Lody kakaowe - 1 czubatą łyżkę kakao wymieszać z odrobiną zimnej wody, by powstała pasta. Następnie dodać jeszcze odrobinę wody, by powstała płynna kakaowa konsystencja. Dodać do lodów po dodaniu cukru i zmiksować.
Lody owocowe - na sam koniec dodać 100 g puree z owoców i zmiksować (w przypadku bananów lepiej jest użyć brązowego cukru).

środa, 11 maja 2011

PILAW WARZYWNY


Świetny sposób na ryż. Może stanowić pyszną podstawę obiadu w towarzystwie mięsa lub warzyw (u mnie ze szparagami), ale pyszny jest też sam odsmażony na masełku na kolację. Bardzo polecam. Lubi go nawet mój mąż, który za ryżem w ogóle nie przepada.

PILAW WARZYWNY

Składniki:

1 woreczek (= pół szklanki) ryżu paraboiled
1 marchewka, starta na tarce o dużych oczkach
1 cebula, posiekana
niepełna łyżeczka Vegety bez dodatku glutaminianu sodu (lub ½ łyżeczki soli morskiej i ¼ łyżeczki suszonych, mielonych warzyw)
½ łyżeczki sambal olek
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki oleju

Wykonanie:

Tłuszcz podgrzać w garnku, zeszklić na nim cebulę. Dorzucić ryż i smażyć jeszcze chwilę. Dołożyć marchew, zalać 1 szklanką wody i dodać przyprawy. Zamieszać, zagotować i zredukować ogień – garnek musi stać na najmniejszym gazie skręconym do minimum. Zostawić pod przykryciem na 15 minut. NIE mieszać! Po kwadransie sprawdzić łyżką z boku, czy cała woda się wchłonęła. Jeśli nie, to odczekać jeszcze chwilę. Jeśli tak to, zestawić z ognia i wymieszać. Podawać z dowolnym dodatkiem mięsnym lub warzywnym. Smacznego!

sobota, 7 maja 2011

TORCIK JOGURTOWY Z MANGO


Bardzo ładnie się prezentujący, delikatny torcik na zimno bez pieczenia. Przepis wycięty wieki temu z jakiejś gazety, nieco przeze mnie zmieniony.

TORCIK JOGURTOWY Z MANGO

Składniki:

12 dag masła
25 dag biszkoptów
1 puszka mango w syropie
duży kubek jogurtu naturalnego (najlepiej grecki lub bałkański)
mały kartonik słodkiej śmietany 12%
mały kartonik śmietany kremówki
10 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
sok z połowy cytryny
8 łyżeczek żelatyny

Wykonanie:

Masło stopić, biszkopty rozkruszyć w malakserze lub wałkiem na stolnicy, wymieszać z masłem. Dno tortownicy posmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić przygotowaną masą i wstawić do lodówki.
Owoce zmiksować wraz z zalewą. Jogurt i śmietanę 12% wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, wystudzić. Do 1/3 żelatyny domieszać ostrożnie 4-5 łyżek musu z mango, po czym wymieszać z resztą musu. Pozostałą żelatynę wymieszać z 4 łyżkami masy jogurtowej, a następnie wlać do reszty masy. Jeśli zacznie się od razu ścinać, rozmieszać blenderem. Ubić na sztywno kremówkę, delikatnie domieszać partiami do masy. Na przygotowany spód wylać masę śmietankowo-jogurtową, a na wierzch wyłożyć mus z mango. Można też obie masy wykładać warstwami, po czym przeciągnąć po całości widelcem, żeby utworzyć wzorek. Gotowy torcik wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Smacznego!

poniedziałek, 2 maja 2011

PLACEK POROWO-CEBULOWY


Świetny placek, który kilka lat temu znalazłam w „Moim Gotowaniu” i od tamtej pory piekę regularnie. Można go zrobić z boczkiem lub bez – w wersji jarskiej też jest doskonały. Samo ciasto zresztą jest bardzo smaczne – cienkie i chrupiące - i można go użyć również jako spodu do pizzy. Ja tym razem dodałam jeszcze do farszu 2 posiekane marynowane papryczki pepperoni i parę plasterków jalapeno, bo chciałam żeby farsz był ostrzejszy oraz całość posypałam słonecznikiem – wyszło pysznie.

PLACEK POROWO-CEBULOWY

Składniki (dla 2 osób na obiad lub 4 na przekąskę):

1 ½ szklanki mąki
2 dag drożdży
łyżeczka cukru
15 dag wędzonego boczku
1 duży por
2 cebule
łyżka oleju
po szczypcie gałki muszkatołowej i chilli
ok. 2/3 szklanki ciepłej wody
sól
tłuszcz do blachy

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać ok. 1/3 z przygotowanej ciepłej wody. Odstawić na kilka minut, aż drożdże „ruszą”. Mąkę przesiać do miski, dosypać sporą szczyptę soli, dodać drożdże i resztę wody, zagnieść gładkie ciasto. Kulę ciasta przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości (ok. ½ - 1h). W tym czasie pokroić boczek w kosteczkę lub cienkie paseczki, przesmażyć. Dodać por posiekany w półplasterki i cebulę pokrojoną w pióra, podsmażyć, przyprawiając solą, gałką muszkatołową i chilli; ostudzić. Ciasto rozwałkować, jeśli trzeba podsypując mąką i wyłożyć na natłuszczoną blachę do ciastek (ja smaruję olejem). Nadzienie rozłożyć na cieście. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Podawać na gorąco. Smacznego!